Figury
nieogarniamatmy: 1)znacz współrzędne środka i promień oraz narysuj okrąg o równaniu: [do sprawdzenia]
a) x
2 + y
2=16
S= (0, 0) r=4
b) x
2 + (y−1)
2=4
S=(0, 1) r= 2
c) (x+3)
2 + y
2=9
S=(−3, 0) r=3
d) (x−4)
2 + (y−3)
2=1
S=(4, 3) r=1
Tylko nie wiem jak to narysować, tzn. jak jest r to ja mam to odmierzyć linijką od S czy to się
jakoś inacej liczy?
2) Znajdź rwnanie prostej przechodzącej przez środki okręgów o równaniach:
a) (x−2)
2 + y
2 = 4 i x+5)
2 + y
2 = 4
b) (x−3)
2 + (y+1)
2 = 25 i x
2 + (y+4)
2=49
Tego zadania w ogóle nie wiem jak zacząć robić

Na lekcji korzystaliśmy tylko z taki wzoru:
(x−a)
2 = (y−b)
2=r
2
I zadania nie są na jutro
3 mar 20:43
Eta:
Okręgi rysujemy
cyrklem
3 mar 20:49
Artur. : zad 1 masz dobrze...promień po prostu odliczasz 4 jednostki od środka S na przykład w górę i
rysujesz cyrklem...
2 musisz wyznaczyć środki tych okręgów...
a) S1(2.0) S2(−5,0)
potem robisz układ równań y=ax+b podstawiasz te 2 pkty i rozwiązujesz albo od razu ze wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
3 mar 20:50
ICSP: Eta jak zwykle błyskotliwa. Można prosić więcej takich mądrości?
3 mar 20:51
nieogarniamatmy: Eta dziękuję za jakże przydatną odpowiedź

Artur też dzięki, jutro to jakoś ogarne, w razie pytań będę jutro pisać

Dzięki, dzięki
3 mar 20:58
Eta:
2/ a) S
1( 2,0) S
2( −5, 0)
prosta S
1S
2: y= 0 ( czyli oś OX
b) S
1(3,−1) S
2( 0, −4)
prosta S
1S
2: y= ax+b
podstaw współrzędne punktów i wyznacz a i b i tę prostą
2/ sposób ( mniej znany w szkołach

współczynnik kierunkowy:
| | yS1− yS2 | | −1+4 | |
aS1S2= |
| }= |
| = 1
|
| | xS1−xS2 | | 3−0 | |
prosta S
1S
2 : y= a( x− x
S1) +y
S1
y= 1( x −3) −1
y= x − 4
3 mar 20:59
Eta:
ICSP
jak nie znacie takiego przyrządu jakim jest cyrkiel

to można wziąć garść monet i odrysowywać okręgi
3 mar 21:03
ICSP: ja rysuję wykres linijkąD

Nawet mi już ładnie wychodzi
3 mar 21:04
Trivial: Wykresy rysuje się od ręki, tylko trzeba się postarać, żeby linie wyszły równo.
3 mar 21:05
Eta:
3 mar 21:05
Eta:
Można nawet za pomocą sznureczka
3 mar 21:06
Eta:
A teraz idę na pączka
3 mar 21:07
ICSP: Ja idę na rower
3 mar 21:08
nieogarniamatmy: smacznego ...
pączka i jeżdżenia na rowerze
3 mar 21:11