Wielomiany
matfiz: Witam zadanie bylo juz na forum jednak nie znalazlem odpowiedzi na interesujacy mnie pkt. c )
Dany jest wielomian W(x) = x4 + x2 + ax + b, x∊R.
a)Wyznacz a i b wiedząc, że wielomian jest podzielny przez x2 −1.
b)Dla wyznaczonych wartosci a i b rozwiaz rownanie W(x+3) = 0
c)Dla wyznaczonych wartosci a i b rozwiaz nierownosc W(x)≤x4 + x3
a i b mi wyszlo ale z c mam problem.
Pozdrawiam
3 mar 20:23
Kasiaszek: podaj ile wynosi a i b
3 mar 20:32
matfiz: a=0 b=−2
3 mar 20:33
ICSP: x4 + x2 −2 ≤ x4 + x3 ⇔ −x3 + x2 − 2 ≤0 Słucham w czym jest tutaj problem?
3 mar 20:34
matfiz: A jaki wynik wyjdzie? Bo mi wyszedl odwrotny z odpowiedziami.
W Odp. jest x∊(−∞,−1> a mi wyszlo <−1,+∞). Chcialbym wiedziec jak to rozwiazac zeby wyszlo
dobrze.
3 mar 20:37
Eta:
a= 0 , b= −2
x
4 +x
2−2 ≤x
4 +x
3
x
3 −x
2+2 ≥0
W(−1) =0 zatem podziel lewą stronę przez ( x+1)
otrzymasz:
(x+1)(x
2−2x +2) ≥0 wyrażenie w drugim nawiasie jest zawsze dodatnie, bo Δ<0
i parabola ramionami do góry
pozostaje zatem : x+1 ≥0 => x ≥ −1
3 mar 20:38
Kasiaszek: x4+x2−2≤x4+x3
x4+x2−2−x4−x3≤0
−x3+x2−2=0
−1 1 0 −2
−1 −1 2 −2 0
ze schematu hornera rozlozylam wielomian na czynniki
(x+1)(−x2+2x−2)=0
x+1=0
x=−1
−x2+2x−2=0
Δ=4−8=−4
Δ<0
brak rozw.
teraz narysuj sobie przyblizony wykres wielomianu z miejscem zerowym w x=−1
x∊(−∞,−1>
3 mar 20:40
matfiz: No wlasnie mi tez wyszlo tak jak Tobie Eta. Czyli co, blad w odpowiedziach?
3 mar 20:41
matfiz: Kasiaszek, z wyrazenia w drugim nawiasie wyjdzie ze dla kazdego x∊R −x2+2x≤0
3 mar 20:43
matfiz: −2 zgubilem

−x
2+2x−2≤0
3 mar 20:43