wielomiany, równania
stokrotka: Rozwiąż równania:
a) x3 + 7x2 −2x −14=0
b)x3 + x2 − 8x− 12=−
bardzo proszę o rozwiązanie
3 mar 20:20
Kasiaszek: a) x2(x+7)−2(x+7)=0
(x+7)(x2−2)=0
x+7=0
x=−7
x2−2=0
x2=2
x=√2 x=−√2
3 mar 20:23
Vito: a) x2( x+7) − 2( x +7)
x2 −2 =0 i x+7=0
x2 = 2 i x=−7
x= −√2 i x= √2 i x= −7
3 mar 20:26
stokrotka: dziękuje
b oczywiście równa sie 0. wydaję mi się że trzeba to zrobić po przez dzielenie wielomianów ale
niestety nie umiem
3 mar 20:29
Kasiaszek:
b) 1| 1| −8| −12
−2| 1| −1| −6| 0
ze schematu Hornera wyliczyłam pierwiastek
(x+2)(x
2−x−6)=0
x+2=0
x=−2
x
2−x−6=0
Δ=b
2−4ac=1+24=25
| | −b−√Δ | | 1−5 | | −4 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−2 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 1+5 | | 6 | |
x2= |
| = |
| = |
| =3 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
3 mar 20:30
stokrotka: dzieki
3 mar 20:33
Maciek: a
5 mar 11:17
ICSP: b
5 mar 11:17