do spr
całeczki: | | 1 | | 1 | | 2x | |
∫(ex + 2x + |
| )dx = ∫ex dx + ∫2x dx + ∫ |
| dx = ex + |
| + tgx + |
| | cos2x | | cos2x | | ln2 | |
c
3 mar 20:03
całeczki: przez podstawienie
| | 1 | |
∫ (2+x)9 dx = | 2+x = t | = ∫ t9 dt = 110t10 + c = |
| (2+x)10 + c |
| | 10 | |
| dx = dt |
∫ x
√x−2 dx = | x−2 = t | = ∫ (t+2)
√t * dt = ∫(t
√t+2
√t) *dt= ∫ (t
32+
2 t
12) dt =
| | 2 | | 4 | |
= |
| (2+x)2 (√2+x) + |
| (2+x)(√2+x)+c |
| | 5 | | 3 | |
x=t+2
dt=dx | |
3 mar 20:31
całeczki: przez części
∫ x ex dx = | U=x ;; U'=1 | = xex − ∫1ex dx = xex − ex + c = ex(x−1) + c
| V'=ex ;; V=ex |
∫ xcosx dx = | U=x ;; U'=1 | = − xsinx − ∫ 1*(−sinx)dx = −xsinx +cosx + c
| V'=cosx ;; V=−sinx |
3 mar 20:41
całeczki: sprawdzi mi ktoś
4 mar 08:22
Trivial:
Wszystko OK poza ostatnim.
V' = cosx V = sinx
∫xcosxdx = xsinx − ∫sinxdx = xsinx + cosx + c.
(xsinx + cosx + c)' = sinx + xcosx − sinx = xcosx − O.K.
4 mar 13:05