Bardzo Prosze Pomóżcie. :(
Agula: Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie układu równań spełnia warunek
I x I + I y I = 2 + k

?
x − y = k − 1
2x − 1 = −3 − k
3 mar 19:52
Agula: Proszę Pomóżcie Mi
3 mar 19:56
Agula: Prosze pomóżcie

!
3 mar 23:27
Godzio:
Z 3 równania oblicz x, podstaw do drugiego i oblicz y, obliczone wartości x i y wstaw do 1 i
rozwiąż równanie z jedną niewiadomą
3 mar 23:29
Agula: I x I + I y I = 2 + k − > to jest tylko warunek
Z tego :
x − y = k − 1
2x − 1 = −3 − k
obliczyłam, przez metode wyznaczników, że :
I teraz z musze znaleźć taki parametrk dla którego rozwiązanie układu spełnia ten warunek. Ale
nie za bardzo wiem jak..
3 mar 23:37
Godzio:
Na przedziały rozpisz, (−∞,−2) , <−2,0) , <0,∞)
3 mar 23:39
Agula: I co dalej...?
3 mar 23:42
Godzio:
Mnie się pytasz

? Pomyśl
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
k ∊ (−∞,−2) ⇒ |
| |k + 2| = − |
| (k + 2) , |
| |k| = − |
| k |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 mar 23:46
Agula: Jak bym wiedziała to bym się nie pytała.
3 mar 23:53