Zadanie
natka: a takie rownanie? 5x2+3=0 ?
3 mar 19:30
ICSP: W rzeczywistych brak rozwiązań.
3 mar 19:33
natka: hmm jakbym wiedziała o co chodzi to bym was nie męczyła

prosze Cie wyjaśnij mi o co chodzi
dokładnie
3 mar 19:36
ICSP: I. sposób
Δ = 0 − 60 = −60. Kiedy Δ < 0 brak rozwiązan w zbiorze liczb rzeczywistych
II. sposób
| | 3 | |
5x2 + 3 = 0 ⇔ 5x2 = −3 ⇔ x2 = − |
| Żadna liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu nie |
| | 5 | |
daje liczby ujemnej.
Nie wiem który sposób bardziej ci przypasuję ale myślę że pierwszy jest lepszy bo działa na
większą ilosć trójmianów.
3 mar 19:38