prosze o pomoc
olka: kolumna 400 żołnierzy maszeruje rzędami w taki sposób,że w każdym rzędzie znajduje się
jednakowa liczba zolnierzy,Jesli ustawimy zolnierzy tak,ze w kazdym rzedzie bedzie ich o 6
wiecej,to liczba rzedow zmaleje o 15.W ilu rzedach maszerowali początkowo zołnierze i po ilu
ich było w rzędzie?
proszę o dokładne rozwiązanie i wszytskie obliczenia

z gory dziekuje
3 mar 19:29
3 mar 19:34
olka: chodzi o to,ze ja nie wiem jak rozwiązać ten układ równan
3 mar 19:37
ICSP: a dostanę bukiet poźniej?
3 mar 19:40
olka: prosilabym bardzo o rozwiązanie,nie chodzi o to ze jestem leniwa tylko niezbyt umiejetna

jeśli chcesz to pomóz...
3 mar 19:42
ICSP: Pomoge tylko o bukiecie nie zapomnij.
3 mar 19:44
olka: ok
3 mar 19:46
olka: ok
3 mar 19:47
ICSP: x*y = 400
(x+6)(y−15) = 400
Nie bez powodu zaznaczyłem to tutaj na czerwono. Pomińmy chwilow pierwsze równanie i zajmijmy
się drugim
(x+6)(y−15) = 400 =
xy − 15x + 6y − 90 = 400
Jak widzisz to co na czerwono jest identyczne dlatego wstawie teraz 400 w miejscę tego
czerwonego w drugim równaniu.
400 − 15x + 6y −90 = 400 ⇔ 6y − 15x = 90. Chwilowo koniec pracy nad tym równaniem.
| | 400 | |
xy = 400 ⇔ x = |
| . Wstawiamy to do drugiego równania |
| | y | |
| | 400 | | 6000 | |
6y − 15( |
| ) = 90 ⇔ 6y − |
| = 90 ⇔ 6y2 − 6000 = 90y ⇔ y2 − 1000 = 15y |
| | y | | y | |
y
2 − 15y − 1000 = 0
Δ = 4225
√Δ = 65
| | 15 + 65 | | 80 | |
y1 = |
| = |
| = 40 |
| | 2 | | 2 | |
| | 15 − 65 | |
y2 = |
| − sprzeczne |
| | 2 | |
y = 40
xy = 400
40x = 400
x = 10. Czekam na bukiet
3 mar 19:52
olka: dziękuuuuję

<3
3 mar 19:58
olka: dziękuuuuję

<3
3 mar 19:58
ICSP: Widzisz Eta dostałem bukiet
3 mar 19:59