Wyznacz wzór funkcji liniowej.
Aluś: Pomóżcie, proszę w zadaniu

Wyznacz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły
do wykresu funkcji y=
23x+2 i przechodzi przez punkt A (−4,−8). Będę wdzięczna za
pomoc
3 mar 19:13
ICSP: a1 * a2 = −1
wylicz z tego iloczynu współczynników kierunkowych współczynnik prostej prostopadłej nastepnie
wstaw punkt i otrzymasz współczynnik b twojej funkcji.
3 mar 19:14
Aluś: :(:(:( Nie rozumiem...
3 mar 19:16
ICSP: y = ax + b
a
2 = ?
Tutaj sobie wyliczysz z powyższego równania
Teraz podstaw punkt i wylicz b,.
3 mar 19:17
Aluś: Jejku ale ja jestem głupia

Dzięki za pomoc
3 mar 19:20