Ku*** pomózcie
Mati: w urnie są kule białe i czarne. czarnych jest 2 razy więcej niż białych. Wyjmujemy z urny dwie
kule. Jaka jest najmniejsza liczba kul w urnie,dla której prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
kul czarnych jest większe od 2/5
3 mar 19:08
Mati: omega to 3n nad 2 a zdarzenie A to 2n nad 2

3 mar 19:09
3 mar 19:14
3 mar 19:27
3 mar 19:37
Mati: 
?
3 mar 20:02
Eta:
n białych , 2n czarnych R−m : 3n kul
dokończ .......
n > 2 , czyli najmniejsza liczba kul jest dla n= 3
zatem musi być najmniej
9 kul
3 mar 20:16
pati: a mnie pomoże jeszcze koleżanka

kilka zadań z trygonometrii....
1.W Δ prostokątnym przeciwprostokątna ma dł. 12, a jeden z kątów ostrych 30 stopni. Wyznacz
pozostałe boki Δ
2. Wyznacz kąt α wiedząc, że log2 cosα = −1 i 0 stopni < α < 90 stopni
3. Oblicz wartość wyrażenia: (cos 30 stopni + tg 30 stopni) −3 (do minus trzeciej potęgi)
4. Wykaż, że nie istnieje kąt ostry α taki, że sin α = 1/3 i tg α= 1/2
5.Oblicz pole i obwód Δ równoramiennego o podstawie równej 6 cm i kącie przy podstawie równym
30 stopni.
3 mar 20:22
Mati: dzięki ETA ... sam doszedłem do n>2 ale już rozumiem dlaczego 9
3 mar 20:24
Mati: bo przecież 3*2+3= 9 dzięki stary
3 mar 20:26
3 mar 20:42
lol: kk
jwjjwΔ
1 paź 17:14
pik: z grupy 6 chłopcow i 4 dziewczat wybieramy losowo 3 osoby oblicz prawdopodobienstwo tego ze
wsrod wybranuch osob bedzie
a)co najmniej jeden chlopiec
b)co najwyzej jedna dziewczyna
1 paź 17:16
Basia:
wybierasz 3 osoby z 10
| | | | 10! | |
|Ω| = | = |
| = U{8*9*10}{1*2*3) = 4*3*10 = 120 |
| | | 3!*7! | |
A − co najmniej jeden chłopiec
A' − ani jednego chłopca ⇔ same dziewczyny
czyli wybierasz 3 osoby z 4 dziewcząt
| | 1 | | 29 | |
P(A) = 1−P(A) = 1− |
| = |
| |
| | 30 | | 30 | |
B − co najwyżej jedna dziewczyna ⇔ (0 dziewczyn) lub (1 dziewczyna) ⇔
(3 chłopcy) lub (1 dziewczyna i 2 chłopców)
obliczenia już sam wykonaj
1 paź 17:22
pik: dziekuje
1 paź 17:30
pik: ze zbioru. liczb { 1234567} wybieramy losowo jedna liczbe oblicz prawdopodobienstwo otrzymania
liczby podzielnej przez 3
1 paź 17:31
Basia:
na ile sposobów możesz wybrać liczbę ? to jest |Ω|
a ile masz tam liczb podzielnych przez 3 ? to jest |A|
1 paź 17:35
1 paź 17:39
1 paź 17:40
pik: a no tak
1 paź 17:40
piotr: ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedna liczbe oblicz
prawdopodobienstwo otrzymania liczby podzielnej przez 15
1 paź 17:42
Basia:
policz ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,......................,99
czerwone odpadają czyli 99−9 = 90
policz ile jest liczb dwucyfrowych podzielnych przez 15
możesz je wypisać: 15, 30, 45, 60, 75, 90
tych jest 6
1 paź 17:51
piotr: kurcze ale to latwe sam bym na to nie wpadl dziekuje bardzoo
1 paź 17:53