Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia, oblicz:
Samira: Mam tego typu zadanie : Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia, oblicz :
np. 12
2 Wystarczy, że ktoś mi napisze, jak się to robi a resztę przykładów już zrobię sama.
3 mar 18:51
Łukasz: np. 12
2
(5+7)
2= 25+(2*5*7)+49=25+70+49=144 − czyli tyle ile 12
2
3 mar 18:53
ICSP: ale pomysł(10+2)2 znacznie łatwiej.
3 mar 18:54
Samira: dziękuję bardzo!

już wiem, o co chodzi.
3 mar 18:57
Aga: (5x−1)kwadratu
11 sty 10:55
Janek191:
( 5 x − 1)2 = ( 5 x)2 − 2*5 x*1 + 12 =
11 sty 11:07
Bigstar: 2a−3b+4−6a+5b
27 paź 13:05
wiki: Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia, oblicz: ,np.212
24 lis 19:43
janek191:
212 = ( 20 + 1)2 = 202 + 2*20*1 + 12 =
24 lis 19:45