FIZYKA-energia
Monika;]:

FIZYKA :< proszę o pomoc.
Piłkę rzucono na podłogę z wysokości h. Wyprowadź wzór na szybkość, którą nadano piłce, jeśli
po odbiciu od podłogi podskoczyła na wysokość 1.5h. Pomiń opory ruchu, a uderzenie o podłogę
potraktuj jako doskonale sprężyste.(tzn. załóż, że piłka nie straciła energii w tym
zderzeniu).
Zadanie z podręcznika ZamKor 'wybieram fizykę'. Jadwiga Salach.
Rozszerzenie
rysunek: w rysynku u=
32
3 mar 18:39
Monika;]: tzn. 3/2h, tzn. wysokości
3 mar 18:40
komentator OWMH:
Rozwiązanie:
Tutaj mamy dwie sytuacji:
Pierwsza sytuacja:
kiedy rzucono pionowo w dół (tak powinno być zaznaczony w zadaniu;
inaczej zadanie będzie trudniejsze ; również zakładamy że się odbyje pionowo
do góry).
W zadaniu szukamy: V0. ponieważ nie ma oporu powietrza; zastosujemy zasada
zachowanie energii miedzy punktem skąd zostało wyrzucone − H a punktem kiedy
się zderzy ziemią − Z ; a więc zasada prosta :
"w przyrodzie nic nie ginie tylko zmienia waściciela"− a tu dla nasz
oznacza że energia mechaniczna jest taka sama w jak w punkcie H jak w punkcie Z;
jeśli oznaczamy :
energii mechaniczna w punkcie H : EMech H
energii mechaniczna w punkcie Z : EMech Z
zasada zachowanie energii ma postać :
EMech H = EMech Z
pamiętajmy że Energia mechaniczna = Energia potencjalna + Energia kinetyczna
oznaczaczmy:
energii potencjalna w punkcie H : Epot H
energii potencjalna w punkcie Z : Epot Z
energii kinetyczna w punkcie H : Ekin H
energii kinetyczna w punkcie Z : Ekin Z
a więc nasza zasada zachowanie energii piszemy:
Epot H + Ekin H = Epot Z + Ekin Z
obie energii są związane z masą tego ciała ; energii potencjalną jest związaną
z jakieś punktem referencyjnym (punktem odniesienia ; gdzie a energii jest 0)
wybrany przez nasz aby uproszczał nam rachunków; stąd wartość tej energii
potencjalną którą jest zdolnością ciała o dokonanie jakąś; pracę zależy od
odległość przestrzennym tego ciała do tego punktu; dla naszego zadania będzie
powierzchnię ziemi i jego interakcja z ziemią − siłę grawitację
dokładnie ciężar tego ciała który zależy od masy i przyspieszenia ziemski.
A energii kinetycznę jest również związane (zależy od ) z prędkością którą posiada to ciał w
tym punkcie w danym momencie dokładnie z pędem tego ciała ( masa i prędkość ciała).
reasumując:
Energii potencjalną zależy od m i h (odległość tego ciała od punktu gdzie ta E pot jest 0.)
wiemy że Epot = mgh
Energia kinetyczna zależy od m i v (prędkość tego ciała) ; dokładnie od zmiana jego pędu
w danym momencie ( popędu siły; co powoduje pracę)
Ekin = (1/2) mv2
w tej pierwszej sytuacji mamy:
w p−cie H :
Epot H = m g h
Ekin H = (1/2) mv02
a wiec EMech H = m g h + (1/2) mv02 A
A w p−cie Z: prędkość ciała oznaczamy vz ;
Epot Z = m g hZ przy czym hZ=0 ⇒ Epot Z = 0
Ekin = (1/2) mvZ2
a wiec EMech Z = (1/2) mvZ2
a wie naszej zasady zachowania energii wygląda tak:
EMech H = EMech Z
↓ ↓
m g h + (1/2) mv02 = (1/2) mvZ2
stąd : v0 = vZ2 − 2gh " wzór do znalezienie v0"
a więc trzeba znależć vZ lub vZ2
Z drugiej sytuacji mamy:
Piłka odbija się i uważają że uderzenie z ziemią jest doskonałe sprężyste'
bierzemy dwa punkty: pierwsze kiedy uderza ziemi oznaczajmy Z i
K punktem gdzie osiąga wysokości (3/2)h:
w p−cie Z :
Epot Z = m g hZ przy czym hZ=0 ⇒ Epot Z = 0
Ekin Z = (1/2) mvZ2
a wiec EMech Z = (1/2) mvZ2 A
A w p−cie K: prędkość ciała oznaczamy vK ;
Epot K = m g hK przy czym hK=(3/2)h ⇒ Epot Z = (3/2)m g h
Ekin K = (1/2) mvK2 a tutaj piłka nie idzie dalej to vK =0 ⇒Ekin K = 0
a wiec EMech K = (3/2) m g h
a wie naszej zasady zachowania energii wygląda tak:
EMech Z = EMech K
↓ ↓
(1/2) mvz2 = (3/2) m g h
stąd otrzymamy że VZ2 = 3 g h i to podstawiamy w wzor do znalezienie v0
mamy v0 = 3 g h − 2 g h
a więc v0 = g h
odp. v0 wynosi g h
Mam nadzieję że jak przeczytać zrozumiesz mnie.
komentator OWMH
3 mar 21:13
komentator OWMH:
Jedno uwagę dużo caszu zajmuje pisanie. jakoś w przysłości trzeba
dołączyć jakiś sposobem aby ta pomoc szło szybko.
Sorry za mojej uwagi
komentator OWMH
3 mar 21:16