Qe: Dany jest ciąg o wyrazie ogolnym : an=(2n+4)(n+7)(n−9). Sprawdz który wyraz ciągu jest równy
0.
Jak to zrobić?
Ja bym ten ciąg przyrównał do 0, tylko, ze wtedy wyjdą mi 3 wyniki, a pytanie jest o jeden
wyraz ?
Prosze o pomoc. Jak zrobić to zadanie ?
3 mar 18:19
Jackop: (2n+4)(n+7)(n−9)=0 trudne?
3 mar 18:25
Jackop: (2n+4)(n+7)(n−9)
n=9
n=−7
n=−2
dziewiąty wyraz ciagu jest równy 0
3 mar 18:26
Qe: Do tego doszedłem. Nawet napisałem o tym. Ale nie rozumiem dlaczego odrzuciłeś pozostałe dwa
rozwiązania. Przecież ciąg może być ujemny...
3 mar 18:28
TOmek: ale Ty nie rozumiem co to jest to "n" jest to wyraz kolejny np: moze byc
n1=5
n2=−4
n3=5
n5=−50
Nie ma czegos takiego jak n−5
3 mar 19:07
Qe: Wybacz. Rzeczywiście, o czym innym myślałem. Zgadza się.
3 mar 19:11
monika: jak wyciągnąć pierwiastek 4 stopnia z 216

?
3 mar 19:30
ICSP: nie wyciaga się.
3 mar 19:32
monika: jak wyciągnąć pierwiastek 4 stopnia z 216

?
3 mar 20:48