prosze o pomoc w rozwiazaniu paru zadanek:)
:): 1. oblicz czy 1,6 litra wody zmieści się w naczyniu w kształcie granaistosłupa prawidłowego
czworokątnego, w którym przekątna ma długośc 20cm tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze
2.w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole jednej ściany bocznej jest równe polu podst.
ostrosłupa. Oblicz sinus kąta, jaki tworzy wysokość ostrosłupa z wysokością jego ściany
bocznej
3. pole podstawy ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego jest rowne 96√3, a ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstwy pod kątem 30 st oblicz objętośc i pole powierzchni bocznej
3 mar 18:12
dero2005:

Pole podstawy = 96
√3
a = 8
h
s = 8
| | a*hs | | 8*8 | |
Pb = |
| *6 = |
| *6 = 192 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
h = 4
V =
13P
p*h =
13*96
√3*4 = 128
√3 cm
3
3 mar 18:37
dero2005:

2)
h
s = 2a
sin α =
hhs =
√154
3 mar 18:48
:): dziękuje ślicznie
3 mar 19:11