oblicz pole i obwód trapezu
meliss: Podstawy trapezu prostokątnego różnią się o 4√3. Krótsza przekątna długości 12 tworzy z
podstawą kąt 30 stopni. Oblicz pole i obwód trapezu.
3 mar 17:57
meliss: Proszę o sprawdzenie tych obliczeń:
Trójkąt o wszystkich kątach równych 60 to trójkąt równoboczny, więc d = 2h, 12 = 2h, h = 6
a policzymy ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym:
h = (a√3)/2, a zgodnie z moimi oznaczeniami:
a = (d√3)/3
a = (12√3)/2
a = 6√3
Dłuższa podstawa:
6√3 + 4√3 = 10√3
Z twierdzenia Pitagorasa liczymy b:
62 + (4√3)2 = b2
36 + 48 = b2
b = √84
b = 2√21
Obwód:
6 + 10√3 + 6√3 + 2√21 =
6 + 16√3 + 2√21
Pole:
P = (a + b) * h : 2
P = (6√3 + 10√3) * 6 : 2
P = 16√3 * 3
P = 48√3
3 mar 18:32