c.arytm.
pati: Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym a4 + a6 = 4 i a5 + a7 + a8 = 16
3 mar 17:45
pati: Czy ktoś pomoże
3 mar 18:34
Eta:
a
1+3r+a
1+5r= 4 =>
2a1+8r= 4
a
1+4r+a
1+6r+a
1+7r=16 =>
3a1+17r= 16
rozwiąż ten układ równań
i
a
n= a
1+(n−1)*r =........
3 mar 18:38
pati: dzięki
3 mar 19:03
ICSP: pati Eta bardziej bukiety woli
3 mar 19:04
3 mar 19:47
pati: 1.W Δ prostokątnym przeciwprostokątna ma dł. 12, a jeden z kątów ostrych 30 stopni. Wyznacz
pozostałe boki Δ
2. Wyznacz kąt α wiedząc, że log2 cosα = −1 i 0 stopni < α < 90 stopni
3. Oblicz wartość wyrażenia: (cos 30 stopni + tg 30 stopni) −3 (do minus trzeciej potęgi)
4. Wykaż, że nie istnieje kąt ostry α taki, że sin α = 1/3 i tg α= 1/2
5.Oblicz pole i obwód Δ równoramiennego o podstawie równej 6 cm i kącie przy podstawie równym
30 stopni.
Poproszę o rozwiązanie z wynikiem końcowym. To może jeszcze to
3 mar 19:48
Gustlik: a
4 + a
6 = 4 i a
5 + a
7 + a
8 = 16
Eta, to można zrobić proścej, bez układu równań − ze średniej arytmetycznej:
a
4 + a
6 = 4 /:2 − masz sumę dwóch wyrazów parzystych, a więc trafiasz idealnie w środkowy
wyraz dzieląc to przez 2
a
5=2
a
7=a
5+2r=2+2r
a
8=a
5+3r=2+3r
2+2+2r+2+3r=16
5r+6=16
5r=10 /:5
r=2
a
1=a
5−4r
a
1=2−4*2=2−8=−6
{a
1=−6
{r=2
Teraz podstawiamy to do wzoru a
n=a
1+(n−1)r i mamy wzór ogólny ciągu.
4 mar 00:46