pomocyyyy...
Paweł: W ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna ma dlugosc 6 i jest nachyloa do plaszczyzny
podstawy pod katem 60 stopni. oblicz objetosc tego ostroslupa
uszaczus: ja bym to zrobił tak:
najpierw z trójkąta utworzonego przez wysokośc ostrosłupa, 1/3 wysokości podstawy i krawędź
boczną wyznaczasz kolejno parametry tych podanych wyże jdługości zakładając że 1/3 wysokości
podstawy to y a wysokośc ostrosłupa to H piszesz:
ZNAK " / " OZNACZA DZIELENIE WYBACZCIE ŻE NIE ZROBIŁEM UŁAMKÓW ALE TROCHE NIE OGARNIAM TEGO W
ZŁOŻONYCH DZIAŁANIACH

y= c*cosB (B−beta)
y=6*1/2
y=3
więc wysokośc podstawy to y*3 czyli 9
następnie wyznaczasz z pitagorasa wysokośc calego ostroslupa:
H
2=6
2+3
2
H=
√27
H=3
√3
później z kolejnego trójkąta który jest połową trójkąta podstawy wyznaczasz a:
1/2a=9*1/
√3
1/2a=9
√3/3
a
2=9
2+(9
√3/3)
2
a=
√81+27
a=6
√3
i teraz pole podstawy ze wzoru a
2{3}/4
Pp=(6
√32*
√3/4
Pp=108
√3/4
Pp=27
√3
i na koniec objętośc naszego ostrosłupa:
V=1/3*Pp*H
V=1/3*27
√3*3
√3
V=27
√3*
√3
V=27*3
V=81 (cm
2)?
Tak bym to zrobił ja

)))))) prosze innych o skorygowanie jeśli niepoprawnie.