Wielosciany
Paweł: W ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna ma dlugosc 6 i jest nachyloa do plaszczyzny
podstawy pod katem 60 stopni. oblicz objetosc tego ostroslupa
3 mar 17:19
malapaula: Sender?
3 mar 17:28
malapaula: Czy V= 6,75?
Masz odpowiedzi jakieś?
3 mar 17:33
Paweł: nie mam.
3 mar 17:35
Paweł: wiec jak bd

:(
3 mar 17:51
Paweł: prosze, pomozcie.
3 mar 18:26
dero2005:

l = 6
hl = sin 60
o =
√32
h6 =
√32
h = 3
√3
h
p =
184
| | 2√3*hp | | 2*√3*18 | |
a = |
| = |
| = 3√3
|
| | 3 | | 3*4 | |
V =P
p*h =
274 cm
3
3 mar 19:31
Paweł: dziekuje !
3 mar 19:34
Paweł: a nie mozna to liczyc w ten sposob ze w trojkacie bd miec kat prosty, 60 stopni i 30 stopni ?
i wtedy a= 3, a
√3= 3
√3 i 2a=6

i twedy mamy objetosc tj
V= 1/3 *9
√3/4 * 6= 4,5
√3
3 mar 19:41
Paweł: dero2005
3 mar 19:44
dero2005:
ja robiłem tak, żeby były spełnione warunki postawione w zadaniu
3 mar 20:14