Vujek: Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta ABC. Znajdź równania boków tego trójkąta,
wiedząc, że A=(-5; -2), B=(-3; -3), C=(-3; 2). No więc dla BC robię układ równań:
-3=-3a+b
2=-3a+b
Potem wychodzi z tego:
b=3a-3
2≠3
Czy dobrze to robię? Jeżeli dobrze, to co znaczy ta sprzeczność i jak mam zapisać
równanie tego boku?
27 mar 15:41
kasiek: Zwróć uwagę, ze ta prosta jest pionowa. X w obu przypadkach jest równe -3. To po prostu
nie jest funkcja. Wydaje mi sie ze mozesz to zapisac jako x=-3. Ale pewna tego zapisu
nie jestem. Pozdrawiam
27 mar 19:39
Vujek: Ok, dzięki
28 mar 13:36