Czy istnieje taki trapez?
Gimnazjalista: W trapezie równoramiennym o długości krótszej podstawy 4 i długości ramienia 2√10 przekątne
przecinają się pod katem prostym. Pole tego trapezu wynosi:
Czy wogóle istnieje taki trapez? Jak się do tego zabrać − wskazówka
3 mar 16:52
dero2005:

Istnieje taki trapez
2x
2 = 4
2
x = 2
√2
y
2+x
2 = (2
√10)
2
y = 4
√2
a
2 = 2y
2
a = 8
h =
√(2√10)2 − (a−42)2 = 6
3 mar 20:45
Gimnazjalista: Ale skąd wiadomo, że powstałe trójkaty są równoramienne?
Nie rozumiem właśnie tego!
4 mar 13:14
dero2005:
1) w trapezie podstawy sa równoległe
2) w tym trapezie przekatne (zielone linie) przecinają się pod kątem prostym
3) ten trapez jest rónoramienny
dlatego trójkąt x,x, 4 jest równoramienny tak samo trójkąt y, y ,a
4 mar 17:35