wykresy trygonometryczne
darek: Jak narysować wykres y = sin(2x)
O co chodzi dokładnie?
3 mar 15:34
ICSP: ścieśniasz wykres funkcji y = sinx dwa razy.
3 mar 15:36
darek: a możesz to pokazać na jakiejś zasadzie?
| | √3 | |
np jakie wartości dla 1, |
| ... |
| | 2 | |
3 mar 16:03
ICSP: to może ty mi powiesz gla jakiego argumentui wykres funkcji y = sinx przyjmuje wartosć 1 ?
3 mar 16:04
3 mar 16:06
darek: jak to rozumieć te 2x?
3 mar 16:10
ICSP: | | π | |
jeżeli y = 1 dla |
| dla wykresu sinx to dla wykresu sin2x wartosc 1 będzie przyjmowana dla |
| | 2 | |
:
3 mar 16:11
darek: czyli tak jakby mnożymy to tak?
| | pi | |
np.: y = 2sinx to tutaj dosłownie mnozylismy przez 2 i dla |
| było 2 |
| | 2 | |
3 mar 16:13
ICSP: tylko że tam mnożymy wartości a tutaj argumenty!
3 mar 16:14
darek: tak wiem

nie można było tak od razu

?
3 mar 16:16
darek: a jakby było:
y = sin2(x − π) ?
3 mar 16:19
ICSP: 1.Przesuwasz
2.Ścieśniasz
3 mar 16:22
darek: | | pi | |
czyli wpierw przesuwam a potem takie argumenty jakie wyzej podałes tak  ze |
| dla 1 ... |
| | 4 | |
3 mar 16:23
ICSP: tak. Ja bym ci proponował rysować od miejsc zerowych. Je jest najłatwiej ścieśnić:
3 mar 16:24