Suma ciągu geometrycznego
W: Trzy liczby dodatnie a, b, c tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 26, a suma
ich odwrotności 0,7(2). Znajdź te liczby.
3 mar 14:40
Eta:
zamiana ułamka:
0,7(2) = x /*10
7,(2)= 10x /*10
72, (2)= 100x
7, (2)= 10x
−−−−−−−−−−−−−
65= 90x
teraz: a,b,c −−− tworzą ciąg geom. =>
b2= a*c
z treści zad.
a+b+c= 26
i
| | bc+ac+ab | | 13 | |
co daje: |
| = |
|
|
| | abc | | 18 | |
18(bc+ac+ab)= 13 abc , podstawiamy za a*c= b
2
18(bc+b
2+ab)= 13abc /: b
18( c+b+a)= 13 ac , podstawiamy za a+b+c= 26
18*26 = 13 ac => ac= 36
to:
b
2=ac => b
2= 36 =>
b= 6 lub b= −6
to: a+c+b= 26 => a+c= 20 lub a+c= 32
rozwiąż układy:
a*c= 36 a*c=36
i lub
a+c= 20 a+c= 32
teraz dokończ ......
3 mar 15:02
licealista: mam pytanie :
to razem wychodzi ze 4 liczby są rozwiązaniem bo z jednego i drugiego układu trzeba obliczyć
delte i potem x1 i x2
5 cze 20:27
Eta:
Musisz wybrać tylko liczby
dodatnie ( taki jest warunek w treści zadania
5 cze 20:40