Sprawdzenie obliczeń
krzysiek: Czy może mi ktoś napisać czy dobrze wykonałem obliczenia? Oto one.
Zadanie: Doprowadź do najprostszej postaci (chodzi o wyrażenia wymierne):
| | 3 | | 6 | | 3(2x+3) | | (x−5)*6 | |
a) |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | x−5 | | 2x+3 | | (x−5) (2x+3) | | (x−5) (2x+3) | |
| | 6x+9+6x−30 | | 12x−21 | |
= |
| = |
| |
| | 2x2+3x−10x−15 | | 2x2−7x−15 | |
| | x−1 | | 3x+5 | | (x−1)(3−x) | | (2x−2)(3x+5) | |
b) |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 2x−2 | | 3−x | | (2x−2)(3−x) | | (2x−2)(3−x) | |
| | 3x−x−3+x | | 6x+10x−6x−10 | | 3x−x−3+x−6x+10x−6x−10 | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | 6x−2x−6+2x | | 6x−2x−6+2x | | 6x−2x−6+2x | |
Czy dobrze to wykonałem, jeśli nie to gdzie mam błąd i jak powinienem dobrze to wykonać?
3 mar 14:16
ICSP: Kwadratu zgubiony w drugim przy wymnażaniu nawiasów w liczniku. Po trzecim znaku =
3 mar 14:21
ICSP: Dla przykładu: (x−1)(3−x) = 3x − x2 − 3 + x = −x2 + 4x − 3
3 mar 14:23
krzysiek: Acha czyli to wzór skróconego mnożenia i błąd popełniłem. Dzieki ICSP.
3 mar 14:25
ICSP: To nie wzór skrócnego mnozenia tylko normalne mnożenia wyrazów.
3 mar 14:28
krzysiek: aa juz wgl sie pomyliłem, chodzi tylko o kwadrat x−a . Juz kumam hehe.
3 mar 14:29