Planimetria!!
ICSP: W trapezie kąty przy dłuższej podstawie mają miary 60o oraz 45o, a różnica kwadratów podstaw
jest równa 30. Oblicz pole tego trapezu.
3 mar 14:14
Eta:

Można różnie, ale ja widzę taki "myk"

a
2−b
2= 30 =< ( a−b)(a+b)= 30
| | 30 | |
x= a −b − h => x= |
| − h
|
| | a+b | |
podstaw:
| | a+b | |
wyznacz |
| *h=.......... i to jest pole trapezu
|
| | 2 | |
wyjdzie:
| | 45 | |
P= |
| = ........ usuń niewymierność
|
| | 3+√3 | |
3 mar 14:38
Eta:
I co? ..... pasuje?

......
3 mar 14:45
ICSP: Przepraszam film oglądam. Zaraz to przejrzę. Dziękuję za pomoc.
3 mar 14:48
ICSP: Dziękuję już rozumiem
3 mar 15:15
ICSP: Może mi jeszcze w takim pomożesz.
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC są
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej tego walca
do pola jego podstawy.(dwa przypadki). Jakie drugie równanie ułożyć? Bo jedno będzie z
własności ciagu geometrycznego.
3 mar 15:17
Godzio:

Pierwszy przypadek:
a
2 + (aq)
2 = (aq
2)
2
a
2(1 + q
2) = a
2q
4
q
4 − q
2 − 1 = 0
q
2 = t
| | 1 + √5 | |
t2 − t − 1 = 0 ⇒ t1 = |
| , t2 < 0 |
| | 2 | |
Drugi przypadek spróbuj sam jak coś to pisz
3 mar 15:52
ICSP: Dziękuję godziu już zabieram się za analizę
3 mar 16:12
Eta:
A gdzie "bukiet" dla mnie?
3 mar 16:26
3 mar 16:37
ICSP: Przepraszam że jestem taki tępy ale po co liczyć pole całkowite skoro mamy obliczyć stosunek
pola bocznego do pola podstawy?
3 mar 16:40
Godzio:
Liczyłem pole boczne, ale odruchowo napisałem P
c
3 mar 16:43
Eta:
3 mar 16:45
ICSP: Chwileczkę, czy te dwa różne przyadpki to znaczy ich wynki nie będą się różniły tylko − miedzy
√5 a 1
3 mar 16:48
Godzio:
Nie wiem, nie sprawdzałem

W drugim trzeba przyjąć że to AB będzie wysokością a dalej wiadomo
3 mar 16:52
ICSP: Dziękuje jeszcze raz już jakoś sobie radzę. Jeszcze tylko takie krótkie zadanko aby zrobić w
pamięci:
Mamy prostokąt w którym przekątna tworzy z dłuższym bokiem kąt 30
o Zwijamy ten prostokąt w
walec tak że krótszy bok jest wysokoscią. Oblicz pole prostokąta wiedząc że V
walca =
Mi wyszło 300
√3. Wolę jednak sie przed ewentualnym oddaniem jutro upewnić o ten wynik.
3 mar 16:55
Godzio:
Zgadza się
3 mar 17:07