prosze o pomoc
Marek14:

Na podstawie wykresu funkcji kwadratowej f określ jej wzór( Przepraszam za niedbały rysunek ale
cos mi nie wychodzi rysowanie wykresu tutaj)
3 mar 13:19
ICSP: xw = 2
y2 = 4
y = a(x−2)2 + 4. Podstaw jakiś punkt i wylicz a. Później już z górki.
3 mar 13:59
Marek14: Ale jaki mam punkt podstawic?
3 mar 15:09
.s.s.: hahah
5 cze 17:35
krystek: Postac kanoniczna funkcji kwadratowej
y=a(x−p)2 +q gdzie (p,q) to współrzędne wierzchołka paraboli.
Z wykresu funkcji widzisz .ze współrzędne wierzchołka to (2:4)
Teraz wystarczy policzyć a wstawiając za x i y współrzędne punktu przez które przechodzi
mparabola i które możesz dokładnie określić.
Powodzenia!
5 cze 17:59
kinga: ten punkt to x=0 y=1
5 maj 19:21