Ile zer ma na końcu iloczyn 1*2*3*5* ...* 80*81 ?
basiulek64: Ile zer ma na końcu iloczyn 1*2*3*5* ...* 80*81 ?
3 mar 11:22
basiulek: Ile zer ma na końcu iloczyn 1*2*3*5* ...* 80*81 ?
3 mar 21:08
ICSP: już robię:0
3 mar 21:08
ICSP: 1*2*3*....*81 = 81! tego to chyba tłumaczyć nie trzeba
81:5 = 16,2
16,2>5 dlatego dzielę jescze raz
16,2:5 = 3,24
3,24 < 5 już nie dzielę tylko dodaję
3,24 + 16,2 = 19,44
nie mogę zaokrąglać w górę wiec wychodzi że ma 19 zer. Mam rację?
3 mar 21:10
basiulek: A mi się wydaje,że 16
3 mar 21:11
ICSP: Czemu według ciebie 16?
3 mar 21:11
basiulek: bo zera tworza iloczyny cyfr jedności : 2 i 5 np 2*5 lub 32*35 itd takich iloczynow jest 8 do
tego wielokrotności 10 dają kolejne 8 zer czyli razem 12
3 mar 21:21
basiulek: czyli razem 16 sorry
3 mar 21:22
ICSP: zera tworzą się z iloczynów 2 i 5. Dójek zawsze będzie wiecej więc trzeba sprawdzić ile jest 5.
Najprostrszą metodą sprawdzenia ilosci piatek jest podzielenie przez 5. Czasem występują tzw
piatki podwjne. Jeżeli wynik dzielenia będzie większy od 5 dzielimy po raz kolejny. dopóki nie
będzie mniejszy od 5. Później dodajemy wyniki dzielenia i zaokąglamy w dół.
3 mar 21:25
ICSP: 5 − 5
10 = 2*5
15 = 3/5
20 = 4*5
25 = 5*5 − tutaj są dwie piątki
30 = 6*5
35 = 7*5
40 = 8*5
45 = 9*5
50 = 10*5 = 5*5*2 − tutaj też dwie piątki
55 = 5*11
60 = 5*12
65 = 5*13
70 = 5*14
75 = 5*5*3
80 = 5*16
zsumuj wszystkie piatki i powiedz ile ich będzie.
3 mar 21:27
basiulek: 18
3 mar 21:31
basiulek: 19 nie policzyłam pierwszj 5
3 mar 21:31
ICSP: Dziwne zgadza sie z moim wynikiem

. Poprostu musisz zapamiętac tutaj ten algorytm i wszystko
bedzie ci ladnie wychodzić.
3 mar 21:33
basiulek: Dzieki
3 mar 21:48