Rozwiąż równanie
krzysiek:
Bardzo bym prosił o rozwiązanie KROK PO KROKU, aby było dobrze rozwiązane, ponieważ nie kapuje
kompletnie funkcji wymiernych. Z góry dzieki.
3 mar 11:21
Mila: D=R\{1,5}
sprowadz do wspólnego mianownika
3 mar 11:35
Mila:
| (4−x)(1−x)−1(x−5 | |
| =0 mianownik nie moze =0 czyli licznik =0 |
| (x−5)(1−x) | |
4−4x−x+x
2−x+5=0
x
2−6x+9=0 policzyc Δ i pierwiastki czyba umiesz ?Pierwiastki sa rozwiazaniem
3 mar 11:44
krzysiek: tak delte i pierwiastki kapuje, tylko nie bardzo wiem skąd się wzięło te rozwiazanie wyzej co
zrobiles/as, 2/3 − 1/5 = 2*5 − 1*3 przez 3*5 tego nie kapuje skad sie to wzieło.
3 mar 13:27
ICSP: Ja bym to zrobił tak:. Zasada mnożenia na krzyż daje nam.
x−5 = (4−x)(1−x) ⇔ x − 5 = 4 − 4x − x + x2 ⇔ x2 −6x + 9 = 0. Zauważam że jest to wzór
skrócnego mnożenia: (x−3)2. Odp. Pominąłem ustalenie dziedziny bo zrobiła już to Mila
której bardzo za to dziękujemy. Odp. 3
3 mar 14:09
krzysiek: Tylko że dalej nie rozumiem skąd się wziely te obliczenia co zrobila Mila w swojej drugiej
odpowiedzi u samej góry, czy muszę to robić? Skoro od razu mogę wymnożyć na krzyż i po
obliczeniu licznik przyrównać do 0, następnie obliczyc delte i x (iksy).
3 mar 14:45