pomocy!!
Ola: mam jedno zadanie z chemi do rozwiazania i go nie kumam moze pomożecie?
sporzadzono roztwor wodorotlenku sodu rozpuszczajac 2g NaOH w 5 dm3 wody
a. ile moli NaOH rozpuszczono w wodor?
b.jakie jest stezenie roztworu?
c. stezenie jonow wodorotlenowych wynosi
d. pH wody wynoi?
prosze chodz o czesciowa pomoc:(
3 mar 10:35
Ola:
3 mar 10:49
Laura: B. steyenie roztworu: Cp=ms*100%/mr
mr=mwody +ms
mwody=d*V
mw=1g/dm3*5dm3
mw=0,2g
mr=2g+0.2g=2,2g
Cp=2g*100%/2,2g
Cp=91%
3 mar 10:55
Laura: NaOH−>Na+ + OH−
n=0,05mol a poniewaz jest 1NaOH:1NaOH to tyle samo mol beda miały kationy sodu i aniony
wodorotlenkowe
pOH=−log[OH−]
pOH=−log0,1
pOH=
nie mam przy sobie kalkulatora ale to co wyjdzie to:
14=pH+pOH
pH=14−pOH
odejmijemy i wychodzi pH
3 mar 11:01
Laura: zle wpisalam: tam powinno byc pOH=−log0,5 i dalej wyliczac jak podalam
3 mar 11:03
Laura: zle wpisalam: tam powinno byc pOH=−log0,5 i dalej wyliczac jak podalam
3 mar 11:03
Laura: a. w wodzie? czy chodzi o wodor
3 mar 11:05