Logarytmy
Walduś: Może mi ktoś to wyjaśnić ?
log
(1−2x)(6−5x+x
2) < 2
Chcę wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej
3 mar 00:00
think: zasadniczo nie ma co wyjaśniać... masz sprawdzić dla x−ów z jakiego przedziału zachodzi ta
nierówność i tyle
3 mar 00:04
Walduś: ludzie think jak by nie było co wyjaśniać to bym się nie pytał od 30 min nad ty siedzę i się
zastanawiam dlaczego odpowiedź jest taka a nie inna
3 mar 00:07
Walduś: W książce rozpatrywane sa dwa przypadki. Pierwszy to że 1−2x jest z przedziału (0;1) czyli x
| | 1 | |
∊(0; |
| ) i co to znaczy. Jak rozwiążę nierówność to wybieram liczby które się w tym |
| | 2 | |
przedziale zawierają czy ten przedział jeżeli zawiera się w rozwiązaniu to jest rozwiązaniem ?
3 mar 00:09
alimak: Walduś P.

3 mar 00:18
Walduś: jaki Walduś P ?
3 mar 00:19
alimak: ppypa
3 mar 00:35
komentator OWMH: Rozwiązanie
Lewa strona tego nierówności jest w postaci logarytmicznym tzn. jest logarytmem
przede wszystkim trzeba pamiętać; kiedy ten zapis logarytmiczny ma sens, tzn.
używać definicję logarytmu ; żeby tym sposobem określić po pierwszy dziedziną
rozwiązania tej nierówności innymi słowami dla jakich x da się rozwiązać ; żeby
później rozważać dalsze rozwiązanie
1.− Przypomnieć definicji logarytmu:
Warto umieć określić które z wyrażeń w zapisu jest liczba pod logarytmu i jaka
jest podstawa tego logarytmu.
Pamiętajmy że w logarytmowanie( działanie „kolokwialnym językiem” tam gdzie
występuje logarytmu) jest mową inaczej o potęgowaniu.
Przy czym jak wiemy że w potęgowaniu mamy do czynienia z liczbą zapisane
w postaci potęgowa gdzie wiadomo jaka jest podstawa tej potęgi i jaki jest jej
wykładnik. w zdaniach przy potęgowaniu pytamy jaka jest to liczba gdzie znany
są podstawę i wykładnik .
A w logarytmowanie ( „kolokwialnym językiem” w zapisu logarytmicznym
inaczej w "logarytmu" ) znamy liczba którą jest wynikiem pewnego
potęgowanie( liczba którą jest potęgi ); tutaj w logarytmowanie jest nazywanym
liczbą pod logarytmu; również w tym zapisu logarytmicznym znamy podstawa
tego potęgowanie w tym miejscu znany jako podstawa tego logarytmu. a wiec
pozostało nam zadawać pytanie, skoro że logarytmowanie
jest mowa o potęgowaniu ( tu kolokwialnym językiem nazywam potęgowanie
jako działanie to właśnie podnoszenie coś do potęgi ) inaczej; znamy tu wynikiem
tej potęgi (liczbą pod logarytmu) i podstawę tej potęgi (podstawa logarytmu) :
a jaki jest miejsce dla wykładniku tej potęgi ? właśnie ujmując inaczej:
Przy potęgowanie występują jako znane podstawy tej potęgi i wykładnik potęgi
a szukamy wartość tej potęgi a więc wynikiem tego potęgowanie.
A w logarytmowanie występują jako znane liczbą którą jest potęgą i podstawę tej
Potęgi a szukamy wykładnik tej potęgi a więc wynikiem tego logarytmowanie
podsumując logarytmem pewnej liczby ( którą jest potęga) przy danej podstawa jest
wykładnikiem, określającym tej potęgi − liczba pod logarytmem.
Ten wykładnik jest zapisane jest jako LOG podstawa ( liczba−potęgi )
Z tego wszystkiego mamy:
LOG podstawa ( liczba−potęgi ) = wykładnikiem (odpowiedni dla tej podstawy
aby otrzymać tę liczbą−
potęgi)
aby LOG podstawa ( liczba−potęgi ) było dobrze określony wiedząc co to jest
potęgi danej liczby; podaje się przy def. logarytmu warunków które muszą spełniać
liczbą pod logarytmu i podstawę tego logarytmu. stąd mamy że:
podstawa logarytmu ≠ 1; również nie może być ujemna. z tego wynika że
liczbą pod logarytmu nie może być ujemna. to jest wszystko jak się definiuje logarytmu
2.− Znać tych własności logarytmu potrzebne do rozwiązania tego zadania:
A = logb bA
3.− wiedzieć o monotoniczność f−cji logarytmicznej
Tu warto pamiętać że funkcja logarytmiczna zależna od wartości jej podstawy ma dwa różne
Monotoniczność :
Gdy podstawa jest liczbą ułamkową (właściwy) tzn. podstawa ∊ (0;1) jest malejąca.
kolokwialny mówiąc jej wartość maleje. to się zapisuje tak
jesli A > C to logb A < logb C
Gdy podstawa nie jest ułamkiem właściwym tzn. podstawa ∊ (1;+∞) jest rosnąca.
tzn. jeśli A > C to logb A >logb C ( jej wartości maleje)
Gdy podstawa nie jest ułamkiem właściwym tzn. podstawa ∊ (1;+∞) jest rosnąca.
tzn. jeśli A > C to logb A >logb C ( jej wartości rosnie)
z punktu 1. patrząc na zapisu logarytmicznym mamy że
podstawą tej logarytmu = 1−2x
stąd masz te dwa przypadki do rozważania
a inne warunki z tego że liczbą pod loratymu jest dodadtnia dla obu przypadków.
UWAGA :
kROK ZEROWE :
A przede wszystkim wiedzieć co to jest nierówności między liczbami i
jak najlepiej rozumiesz porównują do z pewnym modelem z rzeczywistości −−
czy jest na prawo o na lewo i własnie od czegość a tu najlepiej porównać z zerem
to już daje do myślenia co to jest nierówności co porównuje dwie liczby
jeśli zechcesz więcej nat tem jak dokończyć tego zadania pisz do mnie .
mam nadzieje że trochę pomogłem.
komentator OWMH
3 mar 13:57
Eta:
3 mar 13:59
ICSP:
3 mar 13:59
Walduś: Trochę się pan napracował, żeby to napisać ale ja tak czy siak nadal mam problem, nie wiem może
w książce jest błąd był by pan w stanie zrobić to zadanie ze mną krok po kroku ?
3 mar 20:00
Walduś: up bo widzę że jesteś jak masz ochote możesz pomóc
3 mar 22:07