wiem, ze odp 10 ale dlaczego? :)
krzyzan: Ile istnieje trojkatow roznobocznych, zbudowanych z odcinkow o dlugosciach 5,6,7,8,9
1 mar 23:40
M:
25 mar 20:30
SAIzou:
Warunek istnienia trójkąt a+b>c , gdzie c jest najdłuższym bokiem
dla c = 9 mamy krótsze boki (8,7), (8,6), (8,5), (7,6), (7,5), (6,5 )
dla c = 8 mamy (7,6), (7,5), (6,5)
dla c = 7 mamy (6,5)
RAZEM: 10
25 mar 21:09
Gonzo:
Suma długości każdych dwóch odcinków jest większa od długości pozostałych albo krócej,
suma dwóch najkrótszych jest większa od każdego z pozostałych odcinków
25 mar 22:47