Parametry
Dawid: oblicz dla jakich parametrow m uklad rownan
(mx+2y=1
<
(x+my=0
ma dokladnie jedno rozwiazanie. Podaj to rozwiazanie.
Powie ktos jak to rozwiazac ?
1 mar 22:49
Jack:
najprościej metodą wyznacznikową można to zrobić. Znasz tę metodę?
1 mar 22:51
Magda: no chyba musisz wyznaczyć z jednego i podstawic do drugiego równania

z pierwszego mx+2y=1 wyznaczam powiedzmy x i to bedzie
| | 1−2y | |
mx=1−2y, dziele obustronnie przez m i otyrzymuję x= |
| i podstawiam z a x do drugiego
|
| | m | |
x+my=0
doprowadzam do wspólnego mianownika:
| 1−2y | | m2y | |
| + |
| =0 i teraz mnoże obustronnie przez m żeby skrócić i otrzymuję
|
| m | | m | |
1−2y+ m
2y = 0 i masz równanie kwadratowe

m
2y −2y + 1 =0
znaczy tak mi sie wydaję, że tak trzeba to zrobić : P a dalej myśle co z tym : P
1 mar 22:54
Dawid: nie zawsze wszystko podstawianiem robilem
1 mar 22:54
Magda: a nie pomyłka to kwadrat jest przy m nie prz y
1 mar 22:55
Dawid: w odp mam tak
(x=mm2−2
<
(y=−1m2−2 gdy m∊ R\{−√2,√2 }
1 mar 22:58
Dawid: i nie wiem jak zrobic zeby tak bylo xD
1 mar 22:59
Magda: cicho ja myśle

nie pamietam tych parametrów już

a co do m ∊ R .... to się zgadza, bo parametr nie może wynosić ani
√2 ani −
√2 bo w
mianowniku wyjdzie 0 a nie dzielimy przez 0
1 mar 23:03
Magda: a z tym m
2y−2y+1=0 trzeba teraz wyznaczyć y
czyli
m
2y−2y=−1 i jak podziele to obustronnie przez m
2−2 to otrzymam
| | −1 | |
y−y= |
| i coś mi nie pasi z tym y−y  jakis bład zrobiłam albo moze tak byc albo nie |
| | m2−2 | |
wiem, chwila
1 mar 23:07
Dawid: robilem wyznacznikami i wyszlo mi prawie to samo ale nie do konca bo
x = mx(m2−2)
y = −1y(m2−2)
nie wiem dlaczego przed nawiasami w jednym mam x a w drugim y a w odp nie ma
1 mar 23:14
Magda: kurcze ja też tego nie wiem gdzie robie bład tu jest wlasnie o ten x i y za dużo i nie wiem co
z tym
1 mar 23:17
Dawid: moze blad w zadaniu jest skoro ja liczylem w inny sposob niz Ty a wyszlo to samo to moze nei
warto sie juz meczyc

w tej ksiazce nie pierwszy raz spotkalem sie juz z zadaniem ktore bylo zle napisane
1 mar 23:20
Dawid: dzieki za pomoc
1 mar 23:21
Magda: wiem, często sa błędy w odpowiedziach ale ja z orłem matmy nie jestem

teraz mam gorsze
rzeczy np całki

ja miałam układy równań a;e bardziej rozbudowane z parametrami tylko
rozwiązywalismy je za pomocą macierzy

nie wiem czy miałeś
1 mar 23:24
Dawid: nie
1 mar 23:29