matematykaszkolna.pl
Parametry Dawid: oblicz dla jakich parametrow m uklad rownan (mx+2y=1 < (x+my=0 ma dokladnie jedno rozwiazanie. Podaj to rozwiazanie. Powie ktos jak to rozwiazac ?
1 mar 22:49
Jack: najprościej metodą wyznacznikową można to zrobić. Znasz tę metodę?
1 mar 22:51
Magda: no chyba musisz wyznaczyć z jednego i podstawic do drugiego równania emotka z pierwszego mx+2y=1 wyznaczam powiedzmy x i to bedzie
 1−2y 
mx=1−2y, dziele obustronnie przez m i otyrzymuję x=

i podstawiam z a x do drugiego
 m 
x+my=0
1−2y 

+my =0
m 
doprowadzam do wspólnego mianownika:
1−2y m2y 

+

=0 i teraz mnoże obustronnie przez m żeby skrócić i otrzymuję
m m 
1−2y+ m2y = 0 i masz równanie kwadratowe emotka m2y −2y + 1 =0 znaczy tak mi sie wydaję, że tak trzeba to zrobić : P a dalej myśle co z tym : P
1 mar 22:54
Dawid: nie zawsze wszystko podstawianiem robilem
1 mar 22:54
Magda: a nie pomyłka to kwadrat jest przy m nie prz y
1 mar 22:55
Dawid: w odp mam tak (x=mm2−2 < (y=−1m2−2 gdy m∊ R\{−2,2 }
1 mar 22:58
Dawid: i nie wiem jak zrobic zeby tak bylo xD
1 mar 22:59
Magda: cicho ja myśle nie pamietam tych parametrów już a co do m ∊ R .... to się zgadza, bo parametr nie może wynosić ani 2 ani −2 bo w mianowniku wyjdzie 0 a nie dzielimy przez 0
1 mar 23:03
Magda: a z tym m2y−2y+1=0 trzeba teraz wyznaczyć y czyli m2y−2y=−1 i jak podziele to obustronnie przez m2−2 to otrzymam
 −1 
y−y=

i coś mi nie pasi z tym y−y jakis bład zrobiłam albo moze tak byc albo nie
 m2−2 
wiem, chwila
1 mar 23:07
Dawid: robilem wyznacznikami i wyszlo mi prawie to samo ale nie do konca bo x = mx(m2−2) y = −1y(m2−2) nie wiem dlaczego przed nawiasami w jednym mam x a w drugim y a w odp nie ma
1 mar 23:14
Magda: kurcze ja też tego nie wiem gdzie robie bład tu jest wlasnie o ten x i y za dużo i nie wiem co z tym
1 mar 23:17
Dawid: moze blad w zadaniu jest skoro ja liczylem w inny sposob niz Ty a wyszlo to samo to moze nei warto sie juz meczyc w tej ksiazce nie pierwszy raz spotkalem sie juz z zadaniem ktore bylo zle napisane
1 mar 23:20
Dawid: dzieki za pomoc emotka
1 mar 23:21
Magda: wiem, często sa błędy w odpowiedziach ale ja z orłem matmy nie jestem teraz mam gorsze rzeczy np całki ja miałam układy równań a;e bardziej rozbudowane z parametrami tylko rozwiązywalismy je za pomocą macierzy emotka nie wiem czy miałeś
1 mar 23:24
Dawid: nie
1 mar 23:29