matematykaszkolna.pl
Oblicz całkę nieoznaczoną Karolina:xex pomocy, bo juz nie mam pomysłów
1 mar 22:16
Karolina: dodam jeszcze że odpowiedz wynosi: 2ex(x−2x +2)
1 mar 22:19
Bogdan: Podstawienie; x = t, x = t2, dx = 2tdt, ∫ 2t2et dt = 2 ∫ t2et dt i teraz dwukrotnie przez części.
1 mar 22:28
komentator OWMH: komentarz ∫ t2 et dt = (at3 + b t2 + c t + d) et bo f−cji podcałkowe ma podstać iloczynu f−ji kwadr.razy ex a więc zasugeruje że jej f−cji pierwotnej jest postać f−cji 3 stopnia razy ex różniczkując obie strony mamy t2et = (3t2 + 2 b t + c) et +( at3 + b t2 + c t + d) et t2et = ( at3+ [3 + b] t2 + [2b+c]t + [c +d] ) et porównują wielowianów t2 = ( at3+ [3 + b] t2 + [2b+c]t + [c +d] ) otrzymamy układ równań a by znależć a, b ,c i d stąd a = 0 3 + b = 1 ⇔ b = −2 2b + c = 0 ⇔ c = −4 c + d = 0 ⇔ d= 4 ∫ t2 et dt = (−2 t2 −4 t + 4) et ∫ t2 et dt = 2(− t2 −2 t + 2) et ale t = xx ex = 2(− x − 2 x + 2) ex Ogólny ∫ Pn(x) . e {αx} = Qn+1 (x) .eαx; gdzie Pn(x) jest wielomianem n stopnia a Qn+1(x) jest wielomianem stponia n+1 zadania sie wprowadza na zastosowania drugiego tw. fundamentalne z rachunku całkowego i porównanie dwa wielomiany ( kiedy dwa wielowiany są identyczne) Mam nadzieję ze pomogłem. komentator OWMH
1 mar 23:44