Oblicz całkę nieoznaczoną
Karolina: ∫√xe√x
pomocy, bo juz nie mam pomysłów
1 mar 22:16
Karolina: dodam jeszcze że odpowiedz wynosi: 2e√x(x−2√x +2)
1 mar 22:19
Bogdan:
Podstawienie; √x = t, x = t2, dx = 2tdt,
∫ 2t2et dt = 2 ∫ t2et dt i teraz dwukrotnie przez części.
1 mar 22:28
komentator OWMH:
komentarz
∫ t2 et dt = (at3 + b t2 + c t + d) et bo f−cji podcałkowe ma podstać iloczynu
f−ji kwadr.razy ex a więc zasugeruje że jej f−cji pierwotnej jest postać f−cji 3 stopnia
razy ex
różniczkując obie strony mamy
t2et = (3t2 + 2 b t + c) et +( at3 + b t2 + c t + d) et
t2et = ( at3+ [3 + b] t2 + [2b+c]t + [c +d] ) et
porównują wielowianów
t2 = ( at3+ [3 + b] t2 + [2b+c]t + [c +d] )
otrzymamy układ równań a by znależć a, b ,c i d
stąd a = 0
3 + b = 1 ⇔ b = −2
2b + c = 0 ⇔ c = −4
c + d = 0 ⇔ d= 4
∫ t2 et dt = (−2 t2 −4 t + 4) et
∫ t2 et dt = 2(− t2 −2 t + 2) et
ale t = √x
∫√x e√x = 2(− x − 2 √x + 2) e√x
Ogólny
∫ Pn(x) . e {αx} = Qn+1 (x) .eαx; gdzie Pn(x) jest wielomianem n stopnia
a Qn+1(x) jest wielomianem stponia n+1
zadania sie wprowadza na zastosowania drugiego tw. fundamentalne z
rachunku całkowego i porównanie dwa wielomiany ( kiedy dwa wielowiany są identyczne)
Mam nadzieję ze pomogłem.
komentator OWMH
1 mar 23:44