matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz.
Manio:
8
1
log
2
(0,75)+log
2
(
)+...+log
2
(1−
)
9
n
2
1 mar 22:07
M:
25 mar 21:12
M:
7 cze 18:05
Leszek:
inny zapis : log
2
((1−1/4)*(1−1/9)*(1−1/16)*....*(1−1/n
2
)) = ten iloczyn rozpisuje
4−1
9−1
n
2
−1
(2−1)(2+1)
(3−1)(3+1)
(n−1)(n+1)
*
*...*
=
*
*...
4
9
n
2
4
9
n
2
=
2*(3*4*5*6*...(n−1))
2
*n*(n+1)
=
=
2*2*(3*4*5*6*...(n−1))
2
*n
2
n+1
=
2n
n+1
czyli log
2
2n
7 cze 21:23