przekrój osiowy stożka
Mati: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości 6. W stożek wpisujemy różne
graniastosłupy prawidłowe trójkątne tak, że jedna podstawa graniastosłupa jest zawarta w
podstawie stożka, a wierzchołki drugiej leżą na powierzchni bocznej stożka. Wyznacz wymiary
takiego graniastosłupa, którego pole powierzchni bocznej jest największe.
proszę o pomoc w tym zadanku. Zupełnie nie wiem jak roz a próbuje od 2 godzin
Eta:

Witam

Przepraszam, ale wczoraj do późnych godzin miałam niespodziewanych gości
( nie zdązyłam nawet wyłączyć komputera )
Twoja dedykacja "zad dla Ety" z pewnością powstrzymała innych
od podania rozwiazania

Rysuję potrzebny przekrój z oznaczeniami
x −− długość krawędzi podstawy graniastosłupa, x>0
y −− dł. wysokości graniastosłupa , y>0
R −−− dł. promienia okręgu opisanego na podstawie graniastosłupa
r −−− dł. podstawy stożka
r= 2
√3 ( tę dł. z pewnoscią potrafisz wyznaczyć
P
b= 3x*y −−−− to funkcja , która ma osiągać maximum
z podobieństwa trójkątów : ΔAO
1W ~Δ DO
2W
podstawiając dane otrzymasz:
x= 6−y , dla y€ (0,6)
i teraz już banał:
P(x)= 3x( 6− x) = −3x
2 +18x −−−− to f. kwadratowa, parabola ramionami do dołu
| | −18 | |
osiąga max. : dla xmax= |
| = 3
|
| | −6 | |
to: y
max= 6−x= 3
zatem ściany takiego graniastosłupa są kwadratami o wymiarach
3 [j]
odp: x= 3 i y= 3