matematykaszkolna.pl
przekrój osiowy stożka Mati: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości 6. W stożek wpisujemy różne graniastosłupy prawidłowe trójkątne tak, że jedna podstawa graniastosłupa jest zawarta w podstawie stożka, a wierzchołki drugiej leżą na powierzchni bocznej stożka. Wyznacz wymiary takiego graniastosłupa, którego pole powierzchni bocznej jest największe. proszę o pomoc w tym zadanku. Zupełnie nie wiem jak roz a próbuje od 2 godzinemotka
1 mar 21:43
Mati: zad dla ETY
1 mar 21:47
Mati: ?
1 mar 22:01
Mati:
1 mar 22:13
Eta: rysunek Witamemotka Przepraszam, ale wczoraj do późnych godzin miałam niespodziewanych gości ( nie zdązyłam nawet wyłączyć komputera ) Twoja dedykacja "zad dla Ety" z pewnością powstrzymała innych od podania rozwiazania Rysuję potrzebny przekrój z oznaczeniami x −− długość krawędzi podstawy graniastosłupa, x>0 y −− dł. wysokości graniastosłupa , y>0 R −−− dł. promienia okręgu opisanego na podstawie graniastosłupa r −−− dł. podstawy stożka
 x3 
R=

3 
r= 23 ( tę dł. z pewnoscią potrafisz wyznaczyć Pb= 3x*y −−−− to funkcja , która ma osiągać maximum z podobieństwa trójkątów : ΔAO1W ~Δ DO2W
 H H− y 

=

r R 
podstawiając dane otrzymasz: x= 6−y , dla y€ (0,6) i teraz już banał: P(x)= 3x( 6− x) = −3x2 +18x −−−− to f. kwadratowa, parabola ramionami do dołu
 −18 
osiąga max. : dla xmax=

= 3
 −6 
to: ymax= 6−x= 3 zatem ściany takiego graniastosłupa są kwadratami o wymiarach 3 [j] odp: x= 3 i y= 3 emotka
2 mar 12:51