...
Oluss09: Kasia ma akwarium w ksztalcie kuli. Wiedzac. ze powierzchnia kuli wynosi 1764π cm2,
oblicz, ile litrow wody zmiesci sie w tym akwarium, jezeli woda ma stanowic 75%
objetosci akwarium.
9 lut 23:53
filip:
4πr= 1764π to r2=441 to r= 21 cm = 1,2 dm
1 litr = 1dm3
v = 4/3 πr3 V= 4/3 *π *1,728 dm3
75% = 3/4 to V = 4/3 * 3/4 * 3,14* 1,728= 5,4 litra
10 lut 00:00
filip: Ojjjj Pomyłaka " czeski " błąd

r= 2,1 dm poprawisz już to ? dasz radę !
2,1
3= 9,29 dm
3
9,26*3,14 = 29 litrów ( sorry)
10 lut 00:02
Oluss09: V= 4/3 *π *1,728 dm3 skad sie wzielo to 1,728 dm3
10 lut 00:17
filip:
Nie! przecież Ci poprawiłem to drugie!
2,13 = 9,29 ( to jest dobrze)
a 1, 728 to pomyłkowo bo r wziąłem 1,2 zamiast 2,1
wiesz już ?
10 lut 00:49