ll
gastro: czy możecie mi wytłumaczyć co to jest ,,dx'' w pochodnych
1 mar 21:02
gastro: ?
1 mar 21:06
Zimny: dx po ang skrot od derivative of x,a to z kolei: pochodna zmiennej x.
1 mar 21:10
Jack:
| | dy | |
oznaczenie zmiennej wzgledem której liczymy pochodną. np " |
| " oznacza że liczymy |
| | dx | |
pochodną funkcji y wzgledem zmiennej x.
1 mar 21:33
komentator OWMH:
Komentarz: dx w rachunku rożniczkowe to różniczka x tzn. infitesimalny zmiana w x
innymi słowami bardzo maleńki zmiana w x ; ogólne mówiąc; jeśli zmiana w x1 do x2
oznaczamy jako △x tzn. △x = X1 − x2 ;
a jeśli x1 jest bardzo ale bardzo blisko x2 to oznacza że △x dąży bardzo małej wartości
blisko zera i to się oznacza dx diferencjał x inaczej różniczki x; tutaj uwaga Polskich
Naukowców wprowadzili do języka polskiego własnych nazw pojęć matematycznych,
jak z innych dziedzin
a więc jeśli pochodna definiuje się jako lim△x→0 △y△x tzn
y'(x) = lim△x→0 △y△x
jeśli △x→0 to △y△x→dydx
stąd y'(x) = dydx
1 mar 21:35
gastro: Dziękuje za pomoc

1 mar 21:37
komentator OWMH:
to są tylko oznaczenie
można traktować też jako operatory tzn. tak samo jak sin jest operatorem dziąłający na zbiór
kątów ( przekształcenie określone na danym przestrzenia)
w wyrazenie sinx ⇒ sin operator działający na x ( kąt) ;
sin x czyta się sinus x
w wyra zenie 2x ⇒ 2 jest operatorem działający na x ( liczba) ;
czyta się podwójny wartości x
tak można uważać że w wyrażenie dx to d jest operatorem a x zmienna;
czyta się róczniczka x
mam nadzieję że troche wyjaśniłem ten zapis
komentator OWMH
1 mar 21:47
1 mar 21:53