Potrzebna pomoc: znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie x0= 2
pomocy:
f(x)=1x
1 mar 20:53
1 mar 21:02
komentator OWMH:
ROZWIĄZANIE
PROSTA STYCZNA DO WYKRESU F−CJI f (X)
f ' (x0) = [ y − f (x0)] / (x − x0)
X0= 2 ⇒ f(x0)= 1/2
f ' (x) = − 1/ x2
a wiec f ' (x0) = − 1/ x02
f ' (2) = − 1/ 22
f ' (2) = − 1/ 4
w r−niu prostej stycznej
mamy że: y − 1/2 = (−1/4 ) (x−2)
y = (−1/4)x + 1
mam nadzieję że pomogłem
1 mar 22:24
Potrzebna pomoc: może mi ktoś pomóc
1 mar 22:24
Potrzebna pomoc: dziękuje
1 mar 22:25