.
Magda: Może mi ktoś to rozwiązać i wytlumaczyć

Bardzo prosze,bo z logarytmow jestem słaba...
Oblicz:
2*7
log73
0,16
log0,44
log
38/log
32
1/2log
736−log
76/7
1 mar 20:36
ICSP: 6
16
3
1
1 mar 20:42
Magda: ale ja znam wyniki...tylko nie rozumiem jak sie oblicza np log73 itd...
1 mar 20:44
Artur. : 1) 2x3=6 (masz 7 do log
7 a to się znosi)
2) (0.4)
2(L0g0,4)4 = 16 ( 2 idzie do 4 do potęgi.. reszta się znoi tak jak ^^

3) log3 8/log3 2 = log 2 8 = 3 Twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu
1 mar 20:44
ICSP: Dobrze wiec po kolei.
przykład pierwszy:
twierdzenie: aloga x = x
w twoim przypadku 7log7 3 . a jes ttu równe 7 a x równe 3 dlatego
7log7 3 = 3
3 * 2 = 6.
Pytania?
1 mar 20:46
Magda: Oo,o to mi chodziło Artur,dziękuje

A ten ost przykład?
1 mar 20:47
Magda: a jak np obliczyc 9log35
1 mar 20:48
ICSP: 9 = 32
2 log3 6 = log3 25
3log3 25 = 25
1 mar 20:49
ICSP: Zamiast 6 powinno być 5.
1 mar 20:50
Magda: Rozumiem

A ten ost przyklad z odejmowaniem?
1 mar 20:54
Magda: i jeszcze tylko jedno pytanie. Jak mam np2log5+log4 bez podstawy to znaczy ze ta podstawa
wynosi 10? i jak to obliczyc w takim razie?
1 mar 20:56
ICSP: a log
b c = log
b c
a
| 1 | |
| log7 36 = log7 √36 = log7 6 |
| 2 | |
| | 6 | | 6 | | 7 | |
log7 6 − log7 |
| = log7 |
| = log7 6 * |
| = log7 7 = 1 |
| | 7 | | | | 6 | |
1 mar 20:56
ICSP: tak podstawa wtedy wynosi 10
2log5 + log4 = log 52 + log 4 = log25 + log 4 = log (25 * 4) = log 100 = 2
1 mar 20:57
Magda: Dziekuje bardzo!

1 mar 21:03
1 mar 21:35