pomocy
kama:

pomocy
Trzy piłki tenisowe każda o średnicy 6,38cm umieszczono w pudełku. Jakie wymiary ma pudełko
jeśli wiadomo że piłki nie wystają ponad pudełko ani pudełko nie wystaje ponad piłki?
1 mar 20:21
kama: błagam pomocy
1 mar 20:52
Bogdan:

Zakładam, że jest to najmniejsze z możliwych pudełek.
h to wysokość trójkąta równobocznego o boku długości 2R.
1 mar 21:00
kama: napisz obliczenia
1 mar 21:12
Bogdan:
Przecież podałem Ci rozwiązanie, liczby sobie sama wstaw i wykonaj rachunki.
1 mar 21:15
kama: nie wiem 2*6,38=12,76 tak to ma być ja tego nie umiem tu mam tylko daną 1 liczbe
1 mar 21:20
szysza1317: podstawa 12,76 a bok 6,38+6,38
√3 
?
1 mar 21:25
kama: a czemu tak ja nie wiem
1 mar 21:29
kama: h= 6,38√3/2
h=3,19√3≈5,5
5,5+6,38=11,9 a tak dobrze pomóż ktoś
1 mar 21:36