funkcja wymierna rownanie
kamilex5284: Witam
Prosze o pomoc i wytłumaczenie
funkcja wymierna rownanie
3x/x2−2x−3 − x/x2−x−2 + 2/x2−5x+6 = 5/x3−4x2+x+6
1 mar 20:18
ICSP: Temu nadal nie chce się tego napisać.
1 mar 20:19
kamilex5284: a co w tym nie rozumiesz

niewyraźnie pisze
1 mar 20:19
sknera: mi też się nie chce
1 mar 20:20
ICSP: Już myślałem że to tylko moja przypadłość
1 mar 20:21
sknera: każdy by zrozumiał nawet jak byś napisał trzyxprzezxdopotęgidrugiej.... ale zobacz jak to
wygląda. Zależy ci na rozwiązaniu czy nie ?
1 mar 20:21
kamilex5284: zalezy mi na czasie
1 mar 20:23
kamilex5284: 3x/ x2−2x−3 − x/x2−x−2 + 2/x2−5x+6 = 5/ x3−4x2+x+6
1 mar 20:26
1 mar 20:26
sknera: tylko na tyle cie stać

?
1 mar 20:26
kamilex5284: tak
1 mar 20:27
ICSP: Jescze tyklo ułamki dodaj
1 mar 20:28
sknera: w takim razie czego tutaj nie rozumiesz ?
1 mar 20:28
kamilex5284: zrób mi tak aby wyszło x nalezy (1,5) a z resztą sobie porasze
1 mar 20:33
sknera: x ∊ (1,5)
1 mar 20:34
kamilex5284: bo w iloczynowej postaci wychodzi mi 5/ (x+1)(x+3)(x+2)
1 mar 20:35
kamilex5284: a potem jak sprowadzam do wspolnego mianownika to wychodza mi kolosalne liczby
1 mar 20:36
sknera: najlepiej zrób tak przerzucasz wszystko na jedną stronę wyznaczasz dziedzinę sprowadzasz do
wspólnego mianownika i gitara
1 mar 20:41
kamilex5284: zaraz Ci napisze jak mam
1 mar 20:42
ICSP: Dziedzinę ustalamy przed wykonaniem jakichkolwiek działań.
1 mar 20:42
kamilex5284: 3x/(x+1)(x−3) − x/(x+1)(x−2) + 2/(x−2)(x−3) − 5/(x+1)(x+3)(x+2) = 0
i nie wiem co dalej
1 mar 20:45
sknera: jeżeli miejsca zerowe dobzre wyliczone no to wspólny mianownik będzie
(x−3)(x−2)(x−1)(x+1)(x+2)(x+3)
1 mar 20:47
kamilex5284: i tak mam tylko jak w liczniku
1 mar 20:48
kamilex5284: wiesz może

1 mar 21:10