logarytmy
glupol: czy log4log2 to log2?
1 mar 20:11
1 mar 20:15
glupol: dlaczego podstawa logarytmu to 2

to pierwiastek z podstawa 10 wiec myslalam ze wedlug wzoru wystarczy odjac?
1 mar 20:18
ICSP: | | logc b | |
loga b = |
| Zastosowane w drugą stronę. Proponuję zapoznanie się z treścią |
| | logc a | |
tego twierdzenia:
Twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu
1 mar 20:20
glupol: aa dobra juz wiem
1 mar 20:20
glupol: nnie zauwazylam ze mozna to tutaj wykorzystac a log2 5 + log 12 5?
1 mar 20:22
ICSP: chwilkę.
1 mar 20:23
sknera: można
1 mar 20:24
ICSP:
log
2 5 − log
2 5 =
| | 1 | |
P.S. to −1 które się wzieło w mianowiku to: log2 |
| . Nie chciałem poprostu żeby to sie |
| | 2 | |
nieczytelne stało..
1 mar 20:24
ICSP: zaraz wybuchne. JUż mnie te wszystkie wkurzają.
1 mar 20:25
sknera: przepraszam
1 mar 20:26
ICSP: tzn. te wszystkie takie gówienka. Zapomnisz dodać nawiasu już nie ma w indeksie dolnym.
Zapomisz potęgi już problem bo co to jest znaczek U.
1 mar 20:26
ICSP: to nie do ciebie sknera było
1 mar 20:26
ICSP: przepraszam jeśli uraziłem.
1 mar 20:27
sknera: każdy wie że chciałeś dobrze
1 mar 20:27
glupol: nie czaje

podnosze 1/2 do −1 wiec jest 5 czyli wychodzi log u podstawy 2 5 ale dlaczego tak
robie
1 mar 20:27
sknera: nie zadręczaj się nie uraziłeś
1 mar 20:27
glupol: hehe

Mam tu gorsze problemy logarytmy

<bleee>
1 mar 20:29
sknera: zamieniasz podstaw logarytmu z 1/2 na 2 a nie na −1
1 mar 20:29
sknera: też nie lubiłam logarytmów ale wczoraj je zczaiłam
1 mar 20:30
glupol: no tak ale musze 1/2 podniesc do potegi −1 zeby wyszlo 2
1 mar 20:31
ICSP: log
2 5 + log
12 5. Pomińmy ten pierwszy i zajmijmy się drugim.
log
12 5. Chcę go doprowadzić do logarytmu o podstawie 2. Datego skorzystam ze wzoru na
zmianę podstawy logarytmu. Masz go kilka postów wyżej.
| | log2 5 | |
log12 5 = |
| . Bez problemu można wyliczyć ten w mianowniku |
| | | |
| log2 5 | | log2 5 | |
| = |
| . Minusik przed ułamek wyciągnę |
| | −1 | |
| log2 5 | |
| = − log2 5. Wracam do tego co jest wyżej. |
| −1 | |
log
2 5 + log
12 5 = log
2 5 − log
2 5
1 mar 20:32
sknera: nie podnosisz 2 do −1 żeby wyszło 1/2 w podstatawie logarytmu masz przecież 2 a nie 1/2
1 mar 20:32
ICSP: Jakiś błąd?
1 mar 20:35
glupol: No i wszystko staje sie proste, dlaczego moja babka od matmy nie potrafi tak tego przedstawic
tylko zapieprza z przykladami i nikt nie wie ocb

?
1 mar 20:38
ICSP: Tak to już jest z rozszerzeniem. Materiał z 4 lat trzeba zmieścić w 3 i wszyscy zapieprzają.
1 mar 20:39
glupol: no ale teraz jeszcze nie wiem czy jak mam np. log2 + log3 to jest log6?
1 mar 20:42
sknera: nie tak nie możesz zrobić
1 mar 20:43
ICSP: tak to jest log6
1 mar 20:44
sknera: aha
1 mar 20:44
sknera: sorki myślałem że dodajesz
1 mar 20:44
sknera: log(2*3)=log6 racja
1 mar 20:45
glupol: i jak mam log36/log6 to moge normalnie podzieli ze log6?
1 mar 20:45
glupol: czy odjac trzeba
1 mar 20:45
ICSP: ani dzielić ani odjąć.
1 mar 20:47
glupol: :\
1 mar 20:48
ICSP: Znowu Twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu
1 mar 20:48
sknera: według mnie mógłby do podzielić tylko nie wiem czy to jest na 100% poprawne co ty na to ICPS?
| | log36 | | 2log6 | |
1. |
| = |
| = 2 |
| | log6 | | log6 | |
1 mar 20:52
sknera: ICSP*
1 mar 20:52
ICSP: Obydwa sposoby sa poprawne. Widzę że nie jesteś zwolennikiem
Twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu
1 mar 20:53
glupol: nom tez tak mysle
1 mar 20:54
sknera: ICSP a takie coś log2*log2 ?
1 mar 20:54
glupol: ok juz wiem dzieki za pomoc
1 mar 20:55
sknera: to będzie log2log2 i to wszystko ?
1 mar 20:55
;): jezeli masz te same podstawy i wykladniki to owszem mozesz dzielic lub mnozyc
1 mar 20:55
sknera: czyli to będzie log4 ?
1 mar 20:56
sknera: czy log
1004

?
1 mar 20:57
;): log2*log2=log22
1 mar 20:57
ICSP: log 2 * log 2 = log2 (2)
1 mar 20:58
sknera: kurna teraz to bym trafiła dzięki
1 mar 21:03
komentator OWMH: ROZWIĄZANIE:
log 4 / log 2} = log 22 / log2
z własności log an = n.log a; z stąd
log 4 / log2 = 2 log 2 / log 2
log 4 / log2 = 2
mam nadzieje że pomogłem Ci.
komentator OWMH
1 mar 22:10