równanie
Damian: Rozwiąż równanie log4x+log4(x+2)=log43x
9 lut 23:31
filip:
Ojjj! Damianie! proste to ;
zawsze najpierw określamy dziedzine równania
liczba logarytmowana musi być >0
czyli: x>0 i x+2 >0 i 3x >0
zatem cz. wsp. D; x>0
korzystamy ze wzorów: loga - logb = loga/b loga+logb= loga*b
czyli tak;
log4 x( x+2) = log43x podstawy takie same więc wnioskujemy ,że :
x(x+2)= 3x <=> x2 +2x -3x=0 <=> x2 -x=0
<=> x( x-1)=0 <=> x=0 lub x = 1
x=0 ---- odrzucamy bo nie € D
odp; rozwiązaniem jest tylko x= 1
sprawdźmy czy to prawda!
L= Log4 1 +log4 3 = log4 (1*3) = log4 3
P= log4 3*1 = log43 więc L=P czyli ok!
10 lut 01:01