prosze o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
baro: Punkty A(0,2) B(-2,-2) C (1,1) sa wierzcholkami trojkata ABC.
a) sprawdz czy jest to trojkat prostokatny.
b) napisz rowniania prostych zawierajacych wysokosc poprowadzonego z punktu C
c) wyznacz rowanie symetrlanej boku AB
9 lut 22:54
kaz: Z rysunku,który mam nadzieję narysujesz
prosta przechodząca przez punkty A i B
(x2-x1)*(y-y1)=(y2-y1)*(x-x1)
(1+2)*(y+2)=(1+2)*(x+2) po obl.
y=x→a=1
prosta przez AC jw.
y=-x+2→a--1
proste są prostopadłe,gdy a1*a2=-1 co tutaj zachodzi
czyli a) i b) już jest
Ad.c)
może już samodzielnie(trzeba znaleźć środek boku AB i równanie pr.prost.do pr.AB
9 lut 23:38