matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bryły
Marcin:
Wyznacz tg kata tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy jeżeli tworząca jest 3 razy dłuższa od promienia podstawy
1 mar 18:47
Jackop:
H
tgα=
czyli trzeba cos znalezc za "H"
r
H
2
+r
2
=9r H=
√
9r−r
2
√
9r−r
2
tgα=
=
r
1 mar 18:56
Jackop:
√
9r
2
−r
2
tgα=
=2
√
2
r
1 mar 18:59