narysuj wykres i opisz własności funkcji
Monika;]:
f(x)= 3 − |x−3|
nie wiem jak zrobić z tą wartością bezwzględną. czy to będzie tak?: f(x)=3−x+3
no ale co dalej?

jak to narysować?
1 mar 18:45
Święty: Musisz rozpatrzyć dwa przypadki.
1) x∊<3,∞)
f(x)=6−x
2) x∊(−∞,3)
f(x)=x
Teraz wystarczy narysować wykres korzystając chociażby z tabelki
1 mar 18:51
Monika;]: nie rozumiem :< skąd f(x)=6−x ?
czuję się mega niemądra.
1 mar 18:58
Artur. : przyrównujesz wartość bezwzględną do zera x−3=0 >> x=3
wiec na przedziale (−∞ 3) zmieniasz znaki wartości bezwzględnej
stąd jest fx= 3−(−x+3)=6−x
a dla 2 przypadku <3 +∞) po prostu opuszczasz wartość bezwzględną
fx=3−x−3
fx=−x
1 mar 19:09
Monika;]: Dziękuję bardzo
1 mar 19:10