1 mar 18:44
Walduś: moge ci wytłumaczyć przed chwią to ogarnołąłem czy wolisz żeby ktoś inny

?
1 mar 18:47
Łukasz: pisz, bo ja tego w ogóle nie rozkminiam
1 mar 18:48
Walduś: na pewno umiesz spójdz na ten logarytm w inny sposób: w taki log2x=1 czy teraz byś dał rade to
zrobić ?
1 mar 18:49
Łukasz: no tak, to wychodzi 2.. chyba, jeśli dobrze myśle..
1 mar 18:51
Walduś: no i dobrze bo 21 = x
1 mar 18:51
Walduś: w takim razie wiedząc to zrób log
2(log
4x)=1
1 mar 18:52
Łukasz: no tak, to się zgadza.. ale ja tych równań w ogóle nie rozumiem.. albo nie widzę czegoś
1 mar 18:52
Walduś: identyczny schemat
1 mar 18:52
Łukasz: spróbuję, chwilka..
1 mar 18:52
Walduś: to może inaczej napiszę log2a = 1, gdzie a = log4x
1 mar 18:53
Łukasz: log
2(log
4x)=1
log
ab=c
w tym przypadku
a= 2
b= 1
c= log
4x
czyli wg wzoru − 2
1=log
4x
log
4x=2
4
2=x
czyli x=16
zgadza się.. tak jest w odpowiedziach.. jesteś mistrzem, ja jestem mistrzem i w ogóle wielkie
dzięki
1 mar 18:59
Walduś: spoko, ale do mistrza mi bardzo daleko

. Uczę się maty już od ponad roku, a mety nadal nie
widzę
1 mar 19:05
komentator OWMH: Komentarz z def log
logb a = r ⇔ a = br ; przy tym a>0 i b∊ (1; 0) U (1; +∞)
tzn. przy logarytmu liczba pod logarytmu (tzn. a ) musi być dodatnia
i podstawy logarytmu (tzn. b ) musi być dodatnia różna od 1 te założenie są związane
z zapisem tej definicji z lewej strony i pojęcia sensu tej definicji (jako potęga.)
logarytmu liczba a przy podstawie b jest wartość liczbową pewnego wykładniku do którego
trzeba podnosić podstawy b; aby otrzymać liczbą a
log2 (log4 x) = 1 ⇔ log4 x = 21 i x>0 ⇔log4x = 2 i x>0 ⇔x = 24 i x>o⇔
↓
podstawa logarytmu jest dodatnia różne od 1
⇔x=16 i x>0 ⇔ x=16 ⇔rozwiązaniem jest x0= 16
mam nadzieję że wyjaźniłem to nie jest wzór to jest definicja logarytmu
1 mar 22:53