n
noname: uporzadkuj malejaco wielomian W(x), nastepnie podaj jego stopien i wypisz jego wspólczynniki:
a) W(x)=5x3− 2x6+ 4x2− 7x5 +x−12
b) W(x)= −4x7+ 3x3 −2x3 +5x7 − 2x4 −x7
1 mar 18:36
Anna: a)W(x)= − 2x6 − 7x5 + 5x3 + 4x2 + x − 12
stopień 6
współczynniki: 5, −2, 4, −7, 1, −12
b)W(x)= − 2x4 − 2x3
stopień 4
współczynniki: −2, −2
1 mar 20:15
noname: a czemu w b nie ma wszystkich wyrazow..?
2 mar 17:47
noname: ?
2 mar 18:23
bart: bo 5−4−1=0 wyrazy stopnia 7 sie redukuja
2 mar 18:34
noname: juz rozumiem, jak sa takiego samego stopnia to mozna czyli redukowac?
2 mar 18:43