Znajdź postać iloczynową funkcji kwadratowej
Marta: Znajdź postać iloczynową funkcji kwadratowej wiedząc, że jej wykres przecina oś ox w punkcie
−4, a funkcja przyjmuje max w punkcie 2 dla x=3
1 mar 18:35
komentator OWMH:
Rozwiązanie f(x) = a (x − x1) (x − x2) postać iloczynowa f−cji kwadr.
gdzie x1 i x2 są miejcami zertowymi tej f−cji
z treści zadania 4 jest jednyn z miejsc zerowych : niech x1=4
a więc f(x) = a (x − 4) (x − x2)
a f(x) ma Max równe 2 dla x = 3 ; wiemy że to jest wierzchołek tej
paraboli (wykres f−cji kwadr.) i jest parabolą otwarty do dołu
a więc a jest ujemna
xw = (x1 + x 2)/2 a f(xw) = max f(x)
z treści zadania
xw = 3 ⇔4+ x2= 6 ⇔x2 = 2; f(xw)= 2
a więc f(x) = a ( x − 4) ( x − 2)
trzeba znaleźć a ; ponieważ W ∊ paraboli to współrzednych w spełniają r−nie f−cji kwadr.
stąd
f(3) = a ( 3 − 4) ( 3 − 2) ⇔ a (−1) .1 = 2 ⇔ a = −2 (jego znak jest ok. jak wyżej określony)
a więc f(x) = −2 ( x − 4) ( x − 2 )
mam nadzieję że pomogłem .
do następnego razu.
komentator OWMH
1 mar 23:16