"W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o dł. 12cm jest nachylona
pomocy: "W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o dł. 12cm jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 30stopni. Oblicz PC i V
1 mar 18:21
kasiulek: ?
1 mar 18:25
kasiulek: tez ma problem z tymi zadaniami ale widze ze nikt ci nie chce pomoc
1 mar 18:25
orzech: nic mi nie mow.. musze miec to zrobione a cisza... nikt nie chce pomoc bezinteresownie
1 mar 18:26
Krystian:

d− przekątna kwadratu = 6
√3
D− przekątna graniastosłupa = 12
H− wysokość graniastosłupa = 6
cos30stopni =
√3/2 = d/12
2d=12
√3 / : 2
d= 6
√3
z pitagorasa obliczamy H
H
2= 12
2 + [6
√3]
2
H= 6
d= a
√2= 6
√3
a = 3
√6/2
Pc = 2PP + Pb Pp= 13.5
Pc= 2*13.5 + 4*aH
Pc= 27 + 36
√6
Pc= 63
√6
V= PpH
V= 13.5 * 6
V= 81
1 mar 21:10
ziom: jest błąd Pc = 27 + 36√6 na tym koniec tego się nie dodaje
1 mar 21:25