http://bjsx5t.1fichier.com/ http://sltdm8.1fichier.com/ http://99fr1q.1fichier.c
karolajn: Prosta y=4 przecina parabolę y=ax2 w punktach A,B. Ile jest równe a, jeżli
|AB|=2
Jak to zrobić /
ICSP: punkty A i B leżą na prostej a więc ich współrzędne to
dla punktu A : (x
a ;4)
dla punktu B (x
b ; 4).
Parabola ma wierzchołek w punkcie (0;0). Co ważniejsze równanie osi symetrii paraboli
przechodzi przez x
w z tego wnioskuję że równanie osi symetrii paraboli ma równanie
x = 0. To równanie nie jest funkcja



Jak napiszesz że jest to funkcja to zatłukę.
Równanie osi symetrii paraboli przecięło odcinek Ab na dwa równe mniejsze odcineczki o długości
1 każdy. Dlatego współrzędna x pierwszego z tych punktów będzie o 1 większa od osi symetri
paraboli a drugiego o jeden mniejsza:
punkt A ma współrzędne : A(1;4)
punkt B ma współrzędne B(−1;4)
lub na odwrót jak wolisz nie jest powiedziane po której stronie osi symetrii ma być punkt A a
po której punkt B
wystarczy teraz podstawić punkt do wykresu
4 = (1)
2a ⇔ a = 4
y = 4x
2
Dla sprawdzenia podstawie drugi punkt.
4 = (−1)
2a ⇔ a = 4.
y = 4x
2. Taki sam wynik wskazuje na poprawność rozwiązania.
Pozdrawiam.