rozwiaz rownanie (szereg geom)
POMOCY!!: | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| +...=1−2x |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
1 mar 18:12
Rivi: lewa strona równania jest ciągiem geometrycznym
a1=1
q=11−x
dla tych danych liczysz S(n) ze wzoru na sumę w ciągu (szeregu) geom. i podstawiasz
1 mar 18:15
Rivi: gdzie "n" dąży do nieskończoności
1 mar 18:15
POMOCY!!: dalej zabardzo nie wiem jak to zrobic
1 mar 18:21
Rivi: A wiesz jakie powinny być rozwiązania? bo nie jestem pewny co do jednej rzeczy, a nie chce źle
pisać.
1 mar 18:30
bart: S
m=1−2x
przyrownaj to i dostaniesz wynik
1 mar 18:31
1 mar 18:33
1 mar 18:37
bart: kurde zal to x≠1 mialo byc
1 mar 18:38
Rivi: Ok, to tak jak mówi Bart,
11−(1/1−x)=1−2x
z tego wyjdą rozwiązania x=−√22 oraz x=√22 z tym, że założenie przy liczeniu Sn
jest, że 1−x nie może być w przedziale <−1,1> więc rozwiązanie √22 odpada.
1 mar 18:41
Rivi: tfu, założenia że x nie moze być <0,1> się rozpędziłem z tym minusem
1 mar 18:43
POMOCY!!: DZIEKI BARDZO
1 mar 18:43